Lån med Creditsafe

Lån med CreditsafeCreditsafe är ett ledande företag inom kreditupplysningar som används av många banker och låneinstitut i Sverige och Norden. Om du har ansökt om lån utan UC tidigare så har du förmodligen hört talas om dem och då tagit ett lån med Creditsafe.

Creditsafe förser både företag, banker och olika låneinstitut med ekonomisk information om personer och företag. När man gör en låneansökan så registreras i vanliga fall en förfrågan hos UC (Upplysningscentralen), vilket kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Om man i stället ansöker om lån med Creditsafe hos en långivare som använder sig av just Creditsafe så registreras ingen förfrågan hos UC, istället är det då Creditsafe som tar kreditupplysningen vilket innebär att du på så sätt inte riskerar en lägre kreditvärdighet bara för att du ansöker om ett lån.

Creditsafe används av många mindre aktörer som erbjuder snabblån och i vissa fall blancolån och mindre privatlån. Nedan kan du se en lista över lån med Credtisafe. Ha i åtanke att majoriteten av dessa lån är snabblån och så kallade högkostnadskrediter med hög ränta.

Jämför lån med Creditsafe 2022

Innehåll

Var kan jag låna med Creditsafe?

De flesta som ansöker om lån utan UC gör det för att undvika att deras kreditbetyg påverkas negativt. Som vi nämnde tidigare så registreras en förfrågan varje gång du gör en låneansökan hos en bank som tar en kreditupplysning via Upplysningscentralen.

Om du vill undvika detta så är ett lån med Creditsafe ett bra alternativ. Att hitta en långivare som erbjuder lån utan UC är idag inte speciellt svårt då de flesta aktörerna som erbjuder snabblån eller smslån använder sig av Creditsafe i stället för UC.

Ett snabblån, smslån eller kontokredit är dock lån som är väldigt dyra att ta och har oftast en relativt kort återbetalningstid. Det är inte ovanligt att räntan ligger runt 35-40%. Dessa lån kallas för högkostnadskrediter. Därför är det viktigt att du verkligen ser till att du kan betala tillbaka lånet i tid för att undvika förseningsavgifter och eventuella betalningsanmärkningar.

Om du vill ansöka om ett privatlån eller ett större lån så är det dock inte lika vanligt att Creditsafe erbjuds, då är det i stället oftast UC som gäller, men det finns vissa långivare som erbjuder blancolån eller privatlån med Creditsafe också.

Vilka lån tar Creditsafe

Kreditupplysning via Creditsafe

Många som hör ordet ”lån utan UC” tror att det är ett lån där det inte tas någon kreditupplysning överhuvudtaget, så är dock inte fallet. Enligt lagen om lån och krediter så måste alla kreditgivare och banker ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Detta är dels för att få en bild över den sökandes ekonomi och historik men även för att kunna försäkra sig om att den som ansöker har förmågan att betala tillbaka lånet i tid.

Det finns något som kallas för god kreditsed och det innebär att man inte medvetet får förvärra någons ekonomiska situation genom att erbjuda lån om personen i fråga redan har en dålig ekonomi och ett nytt lån kan göra den sökandes situation värre.

Eftersom ett lån med UC kan försämra kreditbetyget så väljer många att istället vända sig till aktörer som använder sig av Creditsafe. Creditsafe erbjuder både kreditupplysningar på företag och privatpersoner.

Som privatperson kan du även beställa en kreditupplysning på dig själv från Creditsafe. Vill du inte påverka ditt kreditbetyg genom att få en förfrågan registrerad hos UC så rekommenderar vi att du ansöker om lån med Creditsafe istället. Något som är bra att veta är att långivare som inte använder UC ofta har en fast ränta istället för en individuell.

Krav för att låna pengar med Credtisafe

Grundkraven för att få låna pengra med Creditsafe  är i princip likadana oavsett vilket kreditupplysningsföretag det rör sig om. Om ingen UC tas så kommer en kreditupplysning fortfarande att göras hos ett alternativ företag som exempelvis Creditsafe.

En kreditupplysning är alltid ett krav för att du ska få låna pengar. Däremot så finns det inget som säger att man inte får bevilja ett lån till någon som har svag kreditvärdighet.

Här kan du se grundkraven för att få låna pengar med Creditsafe.

  • Du är myndig eller över 20 år
  • Du har en taxerad inkomst i Sverige
  • Inget skuldsaldo ska finnas hos Kronofogden
  • Du måste ha ett svenskt bankkonto
  • Vara svensk medborgare
  • Du har ett svenskregistrerat mobilnummer samt E-legitimation
  • Du måste bli godkänd vid en kreditprövning
  • Du har en mejladress

Kraven kan dock skilja sig en del beroende på vilken långivare man vänder sig till, men i regel är detta grundkraven som ställs på dig för att kunna låna pengar med Creditsafe. Det finns dock inga garantier för att du kommer att bli beviljad ett lån även om du uppfyller dessa krav då alla ansökningar behandlas och bedöms individuellt.

Låna pengar utan UC med många förfrågningar

Ibland kan det vara svårt att få lån om man har väldigt många förfrågningar hos UC eftersom många kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet.

Banker och andra långivare använder din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg som en grund och riktlinje när du ansöker om lån. Detta är för att de ska kunna se och bedöma dina förutsättningar att betala tillbaka lånet utan att det påverkar din ekonomiska situation negativt. Det innebär att många förfrågningar kan ge dig sämre förutsättningar att bli beviljad lån i framtiden.

Trots detta så kan det ju faktiskt vara så att man hamnar i en situation där man behöver låna pengar även när man har många förfrågningar. Men även om det blir svårare att ta ett låna med många förfrågningar så är det inte helt omöjligt.

Om du vill ta ett lån med Credtisafe men du vet med dig att du har många förfrågningar så är en del typer av lån uteslutna. Att bli beviljad ett bolån eller ett större privatlån är oftast väldigt svårt om du har många förfrågningar hos UC.

Låneföretag Creditsafe

Vilka lån tar Creditsafe?

Till skillnad från förr så finns det många olika långivare som erbjuder lån med Creditsafe. Det innebär dock inte att någon kreditupplysning inte tas alls, utan i stället att de använder sig av ett annat företag än just UC.

Creditsafe är ett av de vanligaste företagen som används av långivare och andra aktörer på den svenska marknaden.

När du ansöker om ett lån hos en aktör som använder sig av Creditsafe så behöver du inte oroa dig för att ditt kreditbetyg påverkas negativt som det gör när du ansöker om lån med UC. Nedan kommer vi att gå igenom lite kort vilka lån du kan ansöka om som oftast använder sig av Creditsafe.

Snabblån med Creditsafe

Snabblån är en benämning på små lån, ofta med kort återbetalningstid som innefattar SMS lån, meddelandelån och telefonlån.

Dessa lån är lån utan UC och så kallade högkostnadskrediter. Dessa lån har ofta väldigt hög ränta som ibland kan ligga runt 40%. Detta är också gränsen för den högsta räntan som får tas ut. 

Utöver att det går väldigt snabbt och smidigt att ansöka om ett snabblån med Creditsafe så väljer också många detta alternativet för att ingen UC tas och därmed riskerar man inte att påverka sitt kreditbetyg negativt.

I stället använder sig långivare som erbjuder snabblån av Creditsafe eller liknande företag när det tar kreditupplysningar.

Privatlån med Creditsafe

Ett blancolån, privatlån eller konsumtionslån har oftast som syfte att ge låntagaren möjlighet att konsumera pengarna på något.

I Sverige erbjuds i vissa fall blancolån av banker och kreditgivare till privatpersoner som har som avsikt att exempelvis köpa ny bil, renovera bostaden eller andra saker där ett snabblån inte räcker.

Räntan på blancolån är mycket lägre än för snabblån och andra högkostnadskrediter. Oftast sätts räntan individuellt baserat på låntagarens ekonomiska situation och historik men landar oftast mellan 3 – 12%. Det finns även långivare som erbjuder blancolån med högre och lägre ränta. 

Dock är det relativt sällsynt med långivare eller banker som erbjuder blancolån utan UC, men det finns. Ett exempel är Wästgöta Finans som inte tar någon kreditupplysning hos UC. Men i övrigt är det inte många banker som använder alternativa kreditupplysningsföretag för blancolån.

Fördelar med att låna pengar med Creditsafe

Även om det finns många fördelar med att låna pengar med Creditsafe så är den vanligaste anledningen att man inte vill påverka sitt kreditbetyg negativt.

Om någon tar en kreditupplysning på dig via UC så registreras din låneansökan med ansökt belopp varje gång en kreditupplysning görs. Denna data ligger sedan kvar i 12 månader och alla andra banker eller företag som gör en kreditupplysning på dig under den tiden kan se alla dina förfrågningar. Just därför är det fördelaktigt för dig att i stället vända dig till en kreditgivare som använder sig av Creditsafe i stället för UC. Därtill kan du låna med betalningsanmärkningar och låg inkomst om du väljer en långivare som använder sig av Creditsafe.

29 jun 2021