Lån med Bisnode

lån med bisnodeOm du har många förfrågningar registrerade så vill du mest troligt inte öka på med ytterligare förfrågningar i din UC. Att ha en stor mängd förfrågningar kan ställa till det för dig när du vill ansöka om lån då det ger dig en låg kreditvärdighet och anses som något negativt ur bankens perspektiv. Då kan det vara ett bra alternativ att i stället ansöka om ett lån med Bisnode.

Om du exempelvis vill ansöka om ett bolån eller ett större blancolån så kan det bli väldigt svårt för dig att få ett lån beviljat om du har många förfrågningar hos UC. Att ha många förfrågningar anses ofta av bankerna som att din ekonomi inte är särskilt stabil eftersom du har ansökt om lån många gånger och om det är inom en kort period så ser det ännu sämre ut.

Av den anledningen så är det många som väljer att ansöka om lån med Bisnode istället för UC. Bisnode är ett av de främsta kreditupplysningsföretagen som används som alternativ till UC av många olika långivare och banker i Sverige idag. När du ansöker om ett lån hos en kreditgivare eller ett låneinstitut som använder sig av Bisnode så registreras ingen förfrågan hos UC och därmed undviker du att ditt kreditbetyg påverkas och att din kreditvärdighet sjunker.

Däremot kan andra långivare som använder sig av Bisnode se dina tidigare ansökningar. Om du vill undvika fler förfrågningar hos UC så rekommenderar vi att du tar en titt i listan nedan för att se alla lån med Bisnode och väljer någon av dem för att undvika att din kreditvärdighet försämras.

Jämför och hitta lån med Bisnode 2021

Innehåll

Kreditupplysning hos Bisnode

Oavsett vilken bank eller långivare du ansöker om lån hos så tar de en kreditupplysning på dig. Det finns en lag som säger att alla långivare är skyldiga att ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Detta oavsett om det gäller ett lån med Bisnode eller lån med Creditsafe. Detta för att kunna säkerställa att personen i fråga har kapacitet att kunna betala tillbaka lånet.

Skillnaden mellan de olika långivarna är dock att alla inte använder sig av UC, utan använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag så som Bisnode eller Creditsafe. Banker och företag kan hämta information om personer och andra företag hos Bisnode utan att detta påverkar kreditbetyget. Trots detta får långivaren nödvändig information och en bild över personen eller företagets ekonomiska situation.

För att kunna begära en kreditupplysning från Bisnode så krävs det att det finns ett rimligt skäl att göra så. Ett sådant skäl kan vara en låneansökan. En kreditupplysning som hämtas från Bisnode på en person kallas med andra ord för en personupplysning och ger den som tagit kreditupplysningen information för att kunna göra en korrekt och rättvis kreditbedömning om huruvida ett lån kan beviljas eller ej.

Några saker som finns i kreditupplysning när du ansöker om lån med Bisnode är exempelvis folkbokföringsuppgifter, inkomstuppgifter och betalningsförmåga. Denna information används sedan som grund för att göra en kreditbedömning och därefter ta ett beslut om ett lån kan beviljas eller inte till den sökande.

Bisnode kredit

Olika lån med Bisnode

När man talar om lån utan UC så syftar man oftast på snabblån och smslån. De aktörer som erbjuder sådana typer av lån eller andra mindre lån använder sig oftast inte av UC vid kreditupplysningar, men i stället av ett alternativt kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode.

När man ansöker om ett lån med Bisnode så är det oftast med anledning av att man inte vill att en förfrågan ska registreras hos UC. Då är det ett bra tillfälle att använda sig av en aktör som i stället tar sina kreditupplysningar via alternativa kreditupplysningsföretag.

De summor du kan låna med Bisnode när det handlar om ett snabblån eller sms lån varierar beroende på vilken långivare du ansöker hos. Normalt sett så ligger dessa typer av lån mellan 1000 kr – 50.000 kr. Något som är bra att veta om lån med Bisnode är att återbetalningstiden oftast är betydligt kortare än för ett privatlån och räntan är betydligt högre.

Det är inte ovanligt att ett snabblån med Bisnode har en ränta som ligger på 35-40%. Dock så får ingen långivare ta ut högre ränta än 40% då maxtaket ligger där. Om man har många förfrågningar hos UC och vill ansöka om ett mindre lån så kan man med fördel göra det hos en långivare som använder sig av Bisnode.

Fördelar med att låna med Bisnode

Om du inte vill att din UC påverkas negativt så är det en bra idé att ansöka om ett lån utan UC som istället använder sig av ett alternativt kreditupplysningsföretag som Bisnode. Då undviker du att ytterligare förfrågningar registreras hos UC och därmed påverkar ditt kreditbetyg.

Det finns många olika anledningar till varför man inte vill ta ett lån hos en aktör som tar UC. Men den främsta anledningen är att man gör det för den anonymiteten det innebär. Det är bara du själv och långivare som kan se att du har tagit ett lån när du lånar med Bisnode.

Om du i stället skulle ta ett lån som tar UC så kommer din ansökan att registreras i UC:s register och synas i 12 månader. Detta sker även om din låneansökan inte blir beviljad.

Detta är ett system som då andra långivare kommer att använda sig av om du ansöker om lån hos någon annan aktör. Har du många förfrågningar så kommer det att påverka ditt betyg negativt och göra det betydligt svårare för dig att bli beviljad lån.

Att ansöka om många lån under en kort period anses som ett tecken på en ostabil ekonomi och innebär hög risk från bankernas perspektiv och det kommer med största sannolikhet att ställa till det för dig när du ska ansöka om lån.

Var hämtar Bisnode informationen ifrån?

När du ansöker om ett lån med Bisnode så inhämtas information och data från olika källor. Nedan kan du se en lista på olika källor som din information kommer från.

  • Skatteverket
  • Kronofogden
  • Tingsrätten
  • Bank, kreditmarknadsbolag och kontokortsföretag
  • Statistiska centralbyrån (SCB)
  • Lantmäteriet

All information som inhämtas sparas hos Bisnode en viss tid innan den raderas. Uppgifter om betalningsanmärkningar finns kvar i tre år efter anmärkningen registrerades. Information om tidigare förfrågningar finns kvar i registret i ett år innan den tas bort.

olika lån med bisnode

Hur ansöker man om ett lån med Bisnode?

Att ansökan om ett lån med Bisnode fungerar på ungefär samma sätt som när du ansöker om ett lån med UC. Den stora skillnaden är att ingen kreditupplysning tas hos Upplysningscentralen. Detta är dock inget som påverkar ansökningsprocessen.

Börja med att hitta en bank eller en långivare där du vill ansöka om ett lån utan UC. När du har bestämt dig så börjar du med att ange vilket belopp du vill låna och väljer en återbetalningstid som passar dig. Om det handlar om ett större belopp som du vill låna så var noga med att ta en tillräckligt lång återbetalningstid så du kan vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

När du angett belopp du vill låna samt återbetalningstid så är det dags att fylla i låneformuläret med de uppgifter som långivaren efterfrågar. De uppgifter som vanligtvis efterfrågas är ditt namn, personnummer, folkbokföringsadress och telefonnummer.

Andra saker som du ska fylla i är dina inkomstuppgifter, boendekostnader och övriga utgifter ditt hushåll har. Du ska även fylla i hur många barn som bor på din adress samt om du är gift eller ensamstående.

Anledningen till att banken eller långivaren efterfrågar detta är för att de ska få en så bra bild som möjligt över din ekonomiska situation och din levnadssituation.

När allt som efterfrågas är ifyllt så avslutar du din ansökan genom att ta del av lånevillkoren och signerar sedan din låneansökan om lån med Bisnode med hjälp av BankID.

Oftast får du besked direkt på skärmen om din ansökan blivit beviljad eller om du har fått avslag. Det händer dock att det tar lite längre tid ibland. Om du inte får besked direkt så betyder det att din ansökan måste behandlas manuellt.

Några exempel på varför din ansökan om lån med Bisnode kanske måste hanteras manuellt kan vara för att du angett en annan inkomst än vad din senaste deklaration visar, eller att du har uppgett en annan adress än den du är folkbokförd på.

I de fall där ansökan kräver manuell granskning så får du i stället besked via e-post där det framgår om du blivit beviljad lån eller fått avslag. Om du får avslag på din ansökan så har du alltid enligt lag rätt att få reda på vad orsaken till det är.

Så i regler fungerar processen för ansökan likadant när du ansöker om lån med Bisnode som när du ansöker om ett lån som tar UC. Den stora skillnaden är att du slipper få en förfrågan registrerad hos UC som alla andra banker och långivare sedan kan ta del av om du behöver göra en ny låneansökan inom det närmaste året.

30 jun 2021