Lån med betalningsanmärkning

Lån med betalningsanmärkningarVi hjälper dig att jämföra lån med betalningsanmärkning. Här kan du hitta både lån utan UC med betalningsanmärkning och privatlån med betalningsanmärkning. Vi anser inte att man ska fråntas sin rätt att låna bara för att man en gång dragit på sig en anmärkning. Därför premierar vi långivare som väljer att fokusera på din nuvarande situation och ekonomi. Samtliga långivare som återfinns nedan står under tillsyn av Finansinspektionen och är seriösa aktörer. Genom att jämföra lån med betalningsanmärkning nedan ökar dina chanser att få låna till låg ränta och bra villkor.

Här på Utanuc.se hittar du långivare som accepterar upp till sex betalningsanmärkningar. Dock är det viktigt att veta att det krävs en god ekonomi i övrigt om du vill låna med betalningsanmärkningar. Innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning bör du säkerställa att du kan betala tillbaks skulden i tid. Annars riskerar du nya anmärkningar och en försämrad kreditscore.

Jämför lån med betalningsanmärkning 2021

Innehåll

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är inget man helt plötsligt får en dag. Istället föregås en betalningsanmärkning av att man inte återbetalt en skuld i tid. Det kan handla om en faktura eller avbetalning av ett lån eller en kredit. Innan en betalningsanmärkning uppstår har företaget som man innehar skulden hos skickat en eller flera betalningspåminnelser. Därefter är det inte ovanligt att ärendet följs upp av inkasso och du får då ett inkassokrav hemskickat. Bortser du från detta krav så kan fodringsägaren skicka ett betalningsföreläggande till Kronofogden. Du har då möjlighet att invända mot kravet. Gör du inte detta så kommer du att få en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning eller en prick beslutas av kreditupplysningsföretagen. Det är dessa företag som långivare vänder sig till för att få information om din ekonomi i samband med att du ansöker om lån. Uppgifterna om en betalningsanmärkning finns kvar i kredituplysningsföretagens register i tre år. Under dessa år kan det vara svårare för dig att få lån, hyreskontrakt och telefonabonnemang.

Vad krävs för att få låna med betalningsanmärkningar?

Vill du låna med betalningsanmärkningar så är det viktigt att du kan påvisa att du har en god ekonomi idag. Därför får du inte ha några nya anmärkningar eller någon aktiv skuld hos Kronofogden. Istället ska långivaren kunna se att du har den återbetalningsförmåga som krävs för att kunna återbetala ett lån. Därför är det bra om du inte heller har samlat på dig många förfrågningar. Många förfrågningar ses nämligen som ett tecken på att du inte har kontroll över din ekonomi.

När det handlar om lån med betalningsanmärkningar utan UC så är dessa lättare att få än privatlån. Dock krävs det att du är minst 18 år gammal, är folkbokförd i Sverige samt har någon form av inkomst. Andra krav kan tillkomma beroende på vilken långivare du vänder dig till. Fler än en betalningsanmärkning brukar dock inte vara något problem. Långivare som erbjuder lån utan UC med betalningsanmärkningar accepterar i regel 1-6 anmärkningar.

lån med betalningsanmärkningar utan uc

Vilka lån kan jag få med betalningsanmärkning?

Det är lätt att tro att SMS lån är det enda lån man kan få om man har en eller flera betalningsanmärkningar i sitt register. Det är inte sant men däremot är chanserna att bli beviljad ett lån med betalningsanmärkning störst om man ansöker om ett SMS lån eller ett lån utan UC så som lån med Bisnode. Detta då sådana lån innebär mindre lånesummor och har högre ränta. På så sätt har långivaren redan garderat sig mot uteblivna betalningar. Trots att kostnaden för dessa lån är hög så har lånet sina fördelar. Bland annat finns det snabblån med helgutbetalningar vilket gör att man kan få tillgång till pengar snabbt både under lördagar och söndagar.

Behöver man låna en större summa pengar så är ett privatlån med betalningsanmärkning ett bra alternativ. Det finns många större låneinstitut som accepterar en eller två betalningsanmärkningar om du har en god ekonomi i övrigt. Dock bör du undvika att ansöka om lån hos någon av de svenska storbankerna som är mer fyrkantiga i sin bedömning.

Ansök om lån via en låneförmedlare

Om du ska ansöka om ett blancolån med betalningsanmärkningar så rekommenderar vi dig att ansöka om lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare är en aktör som samarbetar med flera olika banker och kreditbolag. Låneförmedlaren kopplar sedan ihop låntagare och långivare. Ansöker du om ett lån via en låneförmedlare så går din låneansökan ut till upp till trettio olika långivare. Vissa av dessa långivare accepterar betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Du kommer att få låneerbjudanden från de långivare som accepterar betalningsanmärkningar och kan då själv jämföra ränta och villkor.

En av många fördelar med att gå via en låneförmedlare är att enbart en UC förfrågan görs. På så sätt slipper du få en försämrad kreditvärdighet på grund av att du samlat på dig många förfrågningar. Dessutom har du möjlighet att pressa räntan på lånet då flera långivare får konkurrera om dig som kund.


Vanliga frågor & svar

Vilka lån kan jag få med betalningsanmärkning?

Du kan få både snabblån med betalningsanmärkning och privatlån med betalningsanmärkning. Enklast är det att få ett lån utan UC med betalningsanmärkning men oavsett vilket lån du ansöker om så måste din ekonomi i övrigt vara god.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar i registret?

En betalningsanmärkning eller en prick finns kvar i registret hos kreditupplysningsföretagen i tre år.

Kan jag låna med skuld hos Kronofogden?

Nej, du kan inte bli beviljad ett lån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden.

Vilka krav gäller vid lån med betalningsanmärkning?

Din betalningsanmärkning måste vara äldre än sex månader. Vidare behöver du vara minst 18 år, vara folkbokförd i Sverige samt ha någon form av inkomst.

Hur många betalningsanmärkningar kan jag låna med?

Ansöker du om ett SMS lån så finns det långivare som godkänner upp till sex betalningsanmärkningar.


betalningsanmarkning

Bör man låna med betalningsanmärkningar?

Att ha en betalningsanmärkning gör det svårare att få lån. Men det är fullt möjligt vilket också gör att många utnyttjar möjligheten. Men bör man egentligen låna med betalningsanmärkningar? Svaret på det har du bara själv. Att ta ett lån med betalningsanmärkning innebär i många fall att man få betala en högre ränta. Har du inte full koll på din ekonomi riskerar du dessutom att dra på dig fler anmärkningar om du tar fler lån som du inte kan återbetala i tid. Det är då lätt att hamna i en dålig lånespiral där du tar nya lån för att kunna återbetala dina befintliga lån. Är din ekonomiska situation instabil så avråder vi dig från att låna med betalningsanmärkningar.

Befinner du dig däremot i en situation där du har full koll på din ekonomi så är saken annan. Din betalningsanmärkning kanske uppstått på grund av slarv och inte alls representerar hur din ekonomi ser ut. Då kan ett lån vara en bra lösning om du exempelvis måste täcka upp för en oförutsedd utgift eller du ska köpa en ny bil. Det viktiga är att du vet med dig att du klarar av att hantera återbetalningen av lånet.

KALP-kalkyl

När du gör en låneansökan med betalningsanmärkning så kommer långivaren att se över din ekonomiska situation. Detta görs i samband med att man tar en kreditupplysning på dig. I kreditupplysningen framkommer uppgifter om din inkomst, dina skulder, boendeform samt dina betalningsanmärkningar. Då kan långivaren enkelt se om de uppgifter du uppgivit stämmer överens med verkligheten. När man har samlat in all information gör man en så kallad KALP-kalkyl. KALP står för kvar-att-leva-på och används av långivaren för att se om det finns utrymme i din ekonomi för att ta ett lån eller inte. 

När långivaren använder sig av KALP beräknar man hur mycket du har kvar att leva på varje månad efter att skulder, hyra och utgifter är betalda. När man gör detta använder man ofta Konsumentverkets schablonbelopp.

Låna med skulder hos Kronofogden

Att låna med gamla betalningsanmärkningar är vanligtvis inget problem. Åtminstone inte den för den som ansöker om ett mindre snabblån eller liknande. Har man däremot aktiva skulder hos Kronofogden så är situationen annorlunda. Inga banker eller låneinstitut godkänner lån om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Däremot finns det ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder så kallad skuldfinansiering. Syftet med skuldfinansiering är att hjälpa personer att betala av befintliga skulder och krediter. Sådan skuldhjälp innebär att du samlar alla dina befintliga skulder hos ett kreditinstitut. Detta gör att du kan få en lägre månadskostnad och enklare kan återbetala din skuld.

För att kunna få skuldfinansiering krävs det ofta att du har en fast inkomst. Vidare kan det krävas någon form av säkerhet så som borgen eller en bostad. För att ansöka om skuldfinansiering behöver du ta kontakt med ett kreditinstitut som erbjuder detta. Du får fylla i ett kontaktformulär på kreditinstitutets hemsida och sedan kommer en rådgivare att kontakta dig via telefon. Då får du en konsultation där du och rådgivaren tillsammans går igenom din ekonomiska situation samt vilka lösningar som finns.

Låna med skuld hos Kronofogden

Förbättra ditt kreditbetyg

Betalningsanmärkningar är något som påverkar ditt kreditbetyg negativt. Detta innebär att det blir svårare för dig att få lån. Kreditbetyg är dock ingenting som är statiskt utan något som förändras över tid. Med andra ord finns det möjlighet för dig att förbättra ditt kreditscore och på så sätt öka chanserna att få låna pengar till låg ränta och bra villkor. Ett sätt att förbättra sitt kreditbetyg är att höja sin inkomst. Du kan exempelvis ta ett extrajobb som ger dig ett tillskott i kassan varje månad. Detta kommer att synas i din deklarerade inkomst som kreditupplysningsföretagen hämtar från Skatteverket. Ett annat sätt att få ett bättre kreditbetyg är att minska sina skulder. När långivare ser över din återbetalningsförmåga så tittar de bland annat på förhållandet mellan inkomst och skulder.

Vill du förbättra din kreditvärdighet bör du vara noga med att inte dra på dig fler betalningsanmärkningar. Istället bör du vänta ut att dina gamla försvinner innan du tar nya lån. Detta kommer att höja ditt kreditscore avsevärt. Slutligen så kan du förbättra ditt kreditbetyg genom att inte samla på dig fler förfrågningar än nödvändigt.

Konsekvenser av betalningsanmärkningar

Att dra på sig betalningsanmärkningar får ofta konsekvenser på flera fronter. Som vi redan varit inne på så påverkar det din kreditvärdighet negativt. Detta innebär bland annat att du troligtvis kommer att bli nekad lån av storbankerna. Vidare kommer de långivare som erbjuder dig ett lån att kräva en hög ränta. Konsekvenserna av betalningsanmärkningarna är således dåliga lånevillkor. Det är inte heller säkert att du blir beviljad det lånebelopp du önskat. Istället kan långivaren komma att erbjuda dig ett lägre lånebelopp. Detta gäller dock inte om du tar ett lån med säkerhet då exempelvis bostad eller bil står som pant och avgör hur mycket du får låna.

Andra konsekvenser som betalningsanmärkningar kan medföra är att det blir svårare för dig att få ett hyreskontrakt. För även hyresvärdar tar en UC på den som ansökt om att få hyra en bostad. Hyresvärden vill ogärna hyra ut bostaden till någon som riskerar att inte betala hyran i tid. Detsamma gäller när du ska teckna olika typer av abonnemang så som ett mobiltelefonabonnemang. Det finns således många skäl att inte dra på sig en betalningsanmärkning.

Pantlån med betalningsanmärkning

Om du har nyare betalningsanmärkningar eller av andra anledningar vare sig kan få ett SMS lån med betalningsanmärkning eller privatlån med betalningsanmärkning så kan pantlån vara ett alternativ. Ett pantlån är ett lån där ett föremål utgör pant eller säkerhet för pengarna som lånas. Du lämnar in ett föremål av värde till pantbanken. Värderingen som pantbanken gör av föremålet ligger till grund för hur mycket du får låna. I och med den säkerhet som föremålet utgör så krävs det ingen kreditkoll. Således kan du låna med både betalningsanmärkningar, aktiva skulder hos Kronofogden samt ett dåligt kreditbetyg.

Vanliga föremål som pantbanken får in är guld, smycken och klockor. Men det går i princip att pantsätta vad som helst så länge föremålet har ett bra andrahandsvärde. När du tar ett pantlån så bestäms löptid samt vilken ränta som ska utgå. Om du inte återbetalar lånet som avtalat så tillfaller föremålet pantbanken som då har rätt att sälja det vidare. Annars hämtar du ut föremålet i samband med att du återbetalar hela lånesumman.