Kreditkonto och onlinekrediter

kreditkontoEtt kreditkonto är en flexibel variant av ett lån utan UC. Med ett kreditkonto är du alltid förberedd om det skulle dyka upp oförutsedda utgifter. En kontokredit är precis som ett SMS lån en högkostnadskredit. Men kreditkontot skiljer sig en del från de tradtionella lånen. I sitt utformande påminner kreditkontot mer om ett kreditkort med skillnaden att allt sker digitalt. Istället för en fast lånesumma ansöker du om en kreditlina. Du tar sedan ut den summa du behöver för stunden och betalar ingen ränta för den del av kreditutrymmet som du inte använder.

Med en kontokredit utan UC kan du själv plocka ut pengar vid behov. Du slipper dessutom göra en ny låneansökan varje gång du är i behov av pengar. Nedan kan du jämföra kontokrediter utan UC för att se vilken långivare som erbjuder lägst ränta.

Jämför kontokrediter utan UC 2021

Innehåll

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är detsamma som ett kreditkonto eller en onlinekredit. Det vill säga ett digitalt konto med tillhörande kreditutrymme. Kontokrediten kan både liknas vid ett SMS lån och ett kreditkort men blandar egenskaperna hos respektive kredit på ett förmånligt sätt. Med en kontokredit kan du låna från 1000 kr upp till 45 000 kr beroende på hur stort behovet är. Det finurliga med ett kreditkonto är att du inte på förhand behöver veta exakt hur mycket du kommer att behöva låna. Du kan nämligen ansöka om ett stort kreditutrymme men om det visar sig att behovet är mindre så betalar du bara ränta på den summa som du plockar ut. Resterande del av kreditutrymmet kan helt enkelt fungera som en kostnadsfri buffert.

När du väl fått ditt kreditkonto beviljad så är det du själv som sköter uttagen från kontot. Således kan du göra uttag från din kontokredit när som helst då du är i behov av pengar. Du behöver inte heller ansöka om nya lån nästa gång plånboken ekar tomt.

kontokredit utan uc

Så fungerar ett kreditkonto

Om du ansökt om ett kreditkonto och fått detta beviljad så sköter du det mesta själv. Du behöver inte ta kontakt med långivaren när du vill föra över pengar till ditt bankkonto. Detta sköter du istället själv genom att logga in på långivarens hemsida och göra en överföring från ditt kreditkonto. Den del av ditt kreditutrymme som du nyttjar betalar du ränta för. Även andra avgifter kan tillkomma så som uttagsavgifter. Återbetalningen är flexibel och vanligtvis behöver du bara amortera en viss procent av uttnyttjat belopp varje månad.

De flesta kontokrediter är snabblån med direkt utbetalning. Du får alltså pengarna till ditt bankkonto omedelbart efter det att du gjort en överföring. På så sätt kan du alltid låna snabbt samtidigt som du inte behöver tänka på långivarens öppettider. Ditt kreditkonto finns tillgängligt för dig alla dagar i veckan året om.

Du får alltså pengarna till ditt bankkonto omedelbart efter det att du gjort en överföring.

Kontokredit utan UC

Majoriteten av de kreditkonton som erbjuds på marknaden är kontokrediter utan UC. Detta innebär att långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen (UC) när det gör sin kreditprövning på dig. På så sätt kommer du inte att få en förfrågan i ditt UC register när du ansöker om ett kreditkonto. När långivaren erbjuder dig en kontokredit utan UC så används istället företag som Creditsafe, Bisnode och Safenode. Kontokredit med Creditsafe eller Bisnode kommer inte att påverka din kreditvärdighet negativt.

Om du istället ansöker om ett traditionellt lån hos en bank eller ett låneinstitut så kommer långivaren att använda sig av UC för att samla in ekonomisk information om dig. Detta gör att din kreditvärdighet påverkas negativt. Andra banker kommer att kunna se att du ansökt om lån. Så är inte fallet när du ansöker om en kontokredit utan UC. Då blir din förfrågan enbart synlig för andra långivare som använder sig av Bisnode, Creditsafe eller Safenode. Det vill säga långivare som erbjuder SMS lån, lån utan UC, onlinekrediter eller mikrolån.


Vanliga frågor & svar

Finns det kontokrediter utan UC kreditupplysning?

Ja, de flesta kontokrediter beviljas utan kreditupplysning från UC. Långivaren använder istället Creditsafe eller Bisnode vid kreditprövning.

Finns det kontokredit med utbetalning direkt?

Ja, när du väl fått en kontokredit beviljad så sker utbetalningen direkt. Detta under förutsättning att långivaren erbjuder direkt utbetalning till konton i din specifika bank.

Hur fungerar ett kreditkonto?

Du ansöker om ett kreditutrymme mellan 1000-45 000 kr. När du får kreditkontot beviljat kan du själv göra uttag från kontot när som helst på dygnet. Du betalar sedan bara ränta för den del av krediten som nyttjats.

Kan jag beviljas en kontokredit med betalningsanmärkningar?

Många av de långivare som erbjuder kontokrediter accepterar upp till sex betalningsanmärkningar. Detta varierar dock mellan olika långivare och du bör därför alltid se till respektive långivares grundkrav innan du ansöker om ett kreditkonto.

Vad är kostnaden för en kontokredit?

Kostnaden varierar beroende på vilken långivare du ansöker om en kontokredit hos. Du betalar månatlig ränta för den del av kontokrediten du använder. Sedan kan det tillkomma avgifter så som startavgift, aviavgift och uttagsavgift.


kontokredit med direkt utbetalning

Kreditkonto med direkt utbetalning

En av många fördelar med ett kreditkonto är att du alltid kan få tillgång till pengar snabbt. Åtminstone om du fått ett kreditkonto eller snabblån med direkt utbetalning beviljat. En kontokredit med direkt utbetalning fungerar på samma sätt som SMS lån med direkt utbetalning. Långivaren har konton i flera olika banker och kan på så sätt erbjuda en direkt överföring mellan två konton inom samma bank. Detta innebär att du som innehar ett kreditkonto kan överföra pengar från detta konto till ditt eget bankkonto i realtid. Detta oavsett om du gör ett uttag från ditt kreditkonto under vardag, kvällar eller helger.

För att ett kreditkonto med direkt utbetalning ska fungera optimalt så måste du inneha konto i samma bank som långivaren. Vissa långivare erbjuder kontokredit med direkt utbetalning till kunder med konton i specifika banker. Andra långivare är heltäckande och erbjuder direkt utbetalning till konton i samtliga svenska storbanker. Notera att du måste ha fått din kontokredit beviljad först för att direkt utbetalning ska kunna ske dygnet runt.

Krav för kontokredit utan UC

Om du vill få en kontokredit utan UC beviljad så måste du först se till att nå upp till de krav som ställs av långivaren. Dessa krav kan se olika ut beroende på vilken kreditgivare du vänder dig till. Exempelvis så godkänner vissa långivare att du har betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Även om det inte finns några generella krav så finns det grundkrav som är vanligt förekommande hos alla långivare. Dessa vanligt förekommande krav för kontokredit utan UC finner du nedan.

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  • Du bör ha någon form av deklarerad inkomst
  • Du ska inneha svenskt bankkonto och mobilnummer

Vidare måste du ha den återbetalningsförmåga som långivaren anser krävs för att du ska kunna betala tillbaks skulden i tid.

Kreditkonto med betalningsanmärkningar

Precis som det finns vanliga lån med betalningsanmärkningar så finns det kreditkonto med betalningsanmärkningar. Exempel på långivare som erbjuder kreditkonto med betalningsanmärkningar är Ferratum, Monetti och Viaconto. En förutsättning för att du ska kunna bli beviljad ett kreditkonto med betalningsanmärkningar hos dessa långivare är att du har en god ekonomi i övrigt. Långivaren tittar alltså inte så mycket på vad som hänt i det förflutna utan är mer intresserade av hur din återbetalningsförmåga och ekonomi ser ut idag.

Många långivare tillåter dig att ta en kontokredit med en eller två betalningsanmärkningar. Men det finns ett fåtal långivare som accepterar upp till sex betalningsanmärkningar. Gemensamt för dessa är att de enbart godtar gamla betalningsanmärkningar. Dina betalningsanmärkningar får inte vara färskare än sex månader. Har du aktiva skulder hos Kronofogden så kan du dessvärre inte få ett kreditkonto utan UC beviljat.

kreditkonto med betalningsanmärkningar

Så fungerar återbetalning av kontokredit

När det gäller återbetalningen av en kontokredit så är denna betydligt mer flexibel än hur det ser ut när man tagit ett SMS lån. Dessutom betalar du bara ränta och avgifter för utnyttjad kredit. Detta till skillnad från återbetalningen av ett SMS lån där du måste betala ränta för hela lånesumman trots att du inte nyttjat alla lånade pengar. Den nominella räntan på en kontokredit varierar mellan olika kreditgivare. Det är dock inte ovanligt att den nominella årsräntan ligger på 39%. Många långivare tar även ut en startavgift och månatliga administrationsavgifter. Ett fåtal kreditgivare debiterar också en uttagsavgift för varje uttag som görs.

Varje månad måste du amortera ca 3-5% av din utestående kredit alternativ ett minsta belopp som är förutbestämt av långivaren. Vill du så kan du såklart lösa hela kreditbeloppet direkt. Utöver amortering betalas tillämpade avgifter och ränta.

Fördelar med kreditkonto

Det finns många fördelar med kreditkonto kontra ett SMS lån eller annat snabblån. Den främsta fördelen med kreditkonto är flexibiliteten. Du väljer själv hur mycket du vill plocka ut från din kontokredit samt när du vill göra det. Du kan göra hur många uttag som helst så länge summan tillåts inom ditt förutbestämda kreditutrymme. Eftersom du enbart betalar ränta för utnyttjad kredit behöver du inte betala mer än nödvändigt för ditt kreditlån. En annan fördel är kreditens tillgänglighet. Du behöver inte förhålla dig till långivarens öppettider utan kan själv ta ut pengar när du behöver.

Ditt kreditkonto finns tillgängligt dygnet runt vilket gör krediten till ett lämpligt alternativ till dig som ofta har behov av pengar under kvällar och helger. Slutligen så är återbetalningen av en kontokredit betydligt mer flexibel och smidig än återbetalningen av ett traditionellt lån.

Sidan uppdaterades senast: 2021-09-03