Företagslån utan UC

företagslån utan UCDet är inte bara privatpersoner som är måna om att låna utan UC. Även företagare kan ha skäl att inte vilja blanda in UC i samband med en låneansökan. Med anledning av detta har marknaden för företagslån utan UC expanderat stort under de senaste åren.

Är du i behov av företagsfinansiering så finns det många företagslån utan UC att välja mellan. Dessa företagslån kräver i regeln ingen annan säkerhet än personlig borgen från en eller flera ägare. En låneansökan kommer inte heller att påverka vare sig ägarens eller bolagets kreditvärdighet. Nedan kan du jämföra bäst företagslån utan UC på marknaden.

LÅNGIVARE LÅNEBELOPP LÖPTID UTAN UC ANSÖK
10 000 - 2 MILJ 1-36 MÅN JA
30 000 - 500 000 1-18 MÅN JA
30 000 - 300 000 2-18 MÅN JA
10 000 - 1 MILJ 3-18 MÅN JA

Innehåll

Din kreditvärdighet påverkas inte utan UC

Ansöker du om ett företagslån utan UC så använder finansbolaget sig av Creditsafe, Sergel eller Bisnode vid kreditprövningen. Förfrågningar hos dessa aktörer blir inte synliga för storbankerna.

Behöver du finansiering till ditt företag så är ett företagslån utan UC ett lämpligt alternativ. Till skillnad från vanliga företagslån så kommer en ansökan om ett företagslån utan UC inte påverka din kreditvärdighet.

Inte heller din verksamhets kreditvärdighet kommer att beröras eller påverka framtida chanser att få ett bolagslån. Detta då kreditupplysningen som tas i samband med en kreditbedömning inte inhämtas från UC. Istället använder bolagen som erbjuder dessa firmalån andra kreditupplysningsföretag.

Det handlar bland annat om företag så som Creditsafe, Bisnode och Sergel. Förfrågningar hos dessa företag blir inte synliga i vare sig din eller ditt bolags register hos UC. Således kan du som ägare i lugn och ro hitta finansiering till ditt företag för att expandera, investera eller förnya.

Ett företagslån utan UC kan användas till alltifrån att rekrytera ny personal, investera i maskiner eller förverkliga nya idéer. 

Företagslån utan UC för småföretag

Fördelen med företagslån utan UC

När en kreditupplysning tas på dig eller ditt bolag så registreras den hos UC (Upplysningscentralen) och ligger sedan kvar i 12 månader. Detta är något som banker och andra kreditgivare tittar på när de beslutar om de ska bevilja dig eller ditt företag ett lån.

De kan även se hur många gånger en kreditupplysning har tagits på dig. Ju fler förfrågningar hos UC, desto sämre blir din kreditvärdighet. I det långa loppet kan alltså antalet kreditupplysningar försämra företagets chanser att bli beviljad lån samt att man ofta kan få sämre räntevillkor.

Just därför är det fördelaktigt för dig och ditt företag att ansöka om lån som inte tar UC. En långivare som inte tar UC använder sig istället av ett alternativt kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe eller Bisnode som vi nämnde tidigare. Dessa alternativa kreditupplysningsföretag delar inte med sig av dina förfrågningar till UC, alltså registreras ingenting hos Upplysningscentralen då heller.

När det gäller nystartade företag så är alltid riskklassen högre när du vill ansöka om ett lån. Så speciellt vid ett sådant tillfälle är det klokt att ansöka hos en bank eller långivare som inte tar UC.

Vad inkluderas i en kreditupplysning på företag?

Det som tas fram vid en kreditupplysning kallas för riskprognos och ligger som grund för huruvida banken kan tänkas bevilja ditt företag lån eller inte. När denna prognos tas fram så hämtas information från myndigheter som Skatteverket, Kronofogden och Bolagsverket.

UC delar in prognosgrupperna i 5 olika delar där 5 är den lägsta riskklassen och 1 är den högsta. Alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode har också sina egna prognoser när det gäller riskbedömning av företag som vill låna pengar.

Ibland när man ansöker om lån så finns det krav på en lägsta riskklass, därför kan det vara bra att veta inom vilken riskklass ditt företag ligger. Ett enkelt sätt att ta reda på vilken riskklass ditt företag ligger på är helt enkelt att köpa en kreditupplysning på nätet. Då får du bättre koll på hur du ligger till, samt om du ska undvika att ta ett lån med UC.

Olika typer av lån utan UC för företag

Precis som när privatpersoner ansöker om lån så finns det flera olika typer av lån för företag som vill låna pengar. Beroende på vilken typ av företag du har så brukar olika typer av lån passa bättre och sämre för vissa företag. Det är alltså en individuell fråga. Vidare finns det även låneförmedlare som förmedlar företagslån mellan finansbolag och svenska företag.

Man kan säga att ett vanligt företagslån utan säkerhet fungerar på ungefär samma sätt som ett privatlån i den mening att det kan användas till i princip vad som helst.

En annan typ av företagslån som är relativt vanligt är att man ansöker om en företagskredit. Det innebär att man bara tar ut en viss summa som man verkligen behöver och därmed behöver man bara betala tillbaka den summan som man gjort ett uttag på. Det fungerar enkelt förklarat som ett kreditkort.

Något som har blivit mer och mer populärt den senaste åren är något som kallas för factoring. Factoring innebär att företag belånar värdet på sina utställda fakturor. Då blir fakturorna en typ av säkerhet och man kan då belåna dom till en viss procent av fakturabeloppet, eller ibland hela beloppet.

låna till företag

Bra möjligheter för företag att låna utan UC

Ett företagslån kan hjälpa ditt företag på många sätt. Kanske ska du expandera företaget, anställa mer personal, eller köpa nya maskiner eller inventarier. Oavsett vilket så finns det relativt breda möjligheter för ett företag att ta ett lån utan UC.

Som tidigare nämnt så är det alltid fördelaktigt att sikta in sig på en långivare som inte tar UC, eftersom dina chanser att få en bättre ränta och bli beviljad framtida lån ökar.

Så kan ditt företag förbättra kreditbetyget hos UC

Eftersom en kreditupplysning har väldigt stor påverkan när det gäller ditt företags möjligheter till lån och kredit så är det alltid bra att ha det i åtanke, även i vardagen.

Konkreta saker som kan förbättra ditt företags kreditbetyg hos UC är att se till att betala fakturor och inköp så snabbt som möjligt. Försöka att undvika att köpa saker på avbetalning och kreditkonto i största möjliga mån.

Skulder hos Kronofogden samt betalningsanmärkningar är något som alltid inkluderas i din kreditupplysnings hos UC. Om du av någon anledning har dragit på dig ett skuldsaldo eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden så kan det bli väldigt svårt eller helt omöjligt för ditt företag att bli beviljad ett lån. Det finns dock ett fåtal aktörer som erbjuder lån med betalningsanmärkningar till svenska bolag.

Om du letar efter ett bra lån till ditt företag så undvik alltid att samla på dig nya kreditupplysningar eftersom detta kommer att minska dina chanser till lån.

Skillnad mellan aktiebolag och enskilda firmor

Något som inte alla har koll på men som är bra att veta är att det är skillnad att låna till ett aktiebolag och till en enskild firma. Kreditupplysningar som sker via UC skiljer sig åt för dessa två företagsformer.

Eftersom ett aktiebolag räknas som en egen juridisk person så tas alltid kreditupplysning specifikt på just bolaget, inte direkt på dig som äger företaget som privatperson. Det innebär alltså att ägarens privatekonomi inte syns eller tillräknas kreditupplysningen som görs.

Men när det gäller en enskild firma så är de kopplade direkt till privatpersonen som äger firman. Det innebär att när man ansöker om ett lån med enskild firma så är det din privata ekonomi som tas i beaktning.

Därför är det extra viktigt att se till att din privatekonomi ser bra ut när du vill ansöka om lån via din enskilda firma. Om både du och din enskilda firma har ett gott anseende hos UC så kommer chansen att bli beviljad lån att öka drastiskt.

jämför företagslån

Jämför företagslån utan UC online

Ett av de bästa sätten att hitta ett bra lån med bra villkor som passar ditt företag är att jämföra företagslån online. På så sätt får du en bra bild över vilka summor långivare erbjuder, vilken ränta du kan få, samt om det tillkommer andra avgifter i samband med lånet.

Ofta kan du även hitta en låneförmedlare när du letar på nätet. En låneförmedlare kan skicka ut din ansökan till flertalet banker och kreditgivare, men bara en kreditupplysning görs. Detta är såklart mer fördelaktigt än att du ska skicka in ansökan en och en till vardera bank och riskera att få sämre kreditvärdighet på grund av flera kreditupplysningar.

Det går också betydligt snabbare att endast behöva fylla i en enda ansökan än att skicka in en till flera olika aktörer. Oftast får du svar inom 24 timmar från alla inblandade banker som låneförmedlaren har avtal med. Du kan då välja att acceptera ett erbjudanden eller tacka nej, du binder dig alltså inte till något låneavtal.

Så, om du och ditt företag är i behov av ett företagslån för att expandera, göra en nyanställning, renovera lokaler eller köpa in nya maskiner eller inventarier så rekommenderar vi att du tar en titt i listan nedan. Där hittar du de bästa långivarna när de gäller företagslån utan UC.

24 aug 2021