FAQ

Frågor & svar om lån utan UC och SMS-lån

1. När tas en kreditupplysning från UC?

När en kreditupplysning från UC tas på en privatperson så måste detta föregås av att personen i fråga ska ingå ett kreditavtal, har ansökt om en högre position på ett företag eller ska hyra en bostad. Det måste alltså finnas ett legitimt skäl för att kreditupplysningen begärs. Vanligt förekommande skäl är att du som privatperson ansöker om ett lån.

2. Hur ofta uppdateras kreditupplysningen hos UC?

När det gäller information om exempelvis folkbokföring så uppdateras denna varje vecka. När det gäller ekonomiska uppgifter om exempelvis lån och krediter så uppdateras denna information månatligen. Ansöker du om ett lån så kommer information om detta att ligga kvar under ett år. 

3. Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar hos UC?

En betalningsanmärkning ligger kvar hos UC i tre år från det att anmärkningen uppstod.

4. Vad är skillnaden mellan UC och Creditsafe?

Bägge företagen arbetar med kreditupplysningar. Skillnaden är att när du ansöker om ett lån utan UC och långivaren använder sig av Creditsafe så bidrar det inte till någon förfrågan hos UC. Eftersom storbankerna använder UC så kommer dom inte att se din förfrågan. Denna syns istället enbart för långivare och kreditbolag som också använder sig av Creditsafe. Detta gör att du med lån med Creditsafe inte påverkar din kreditvärdighet negativt. Vilket annars skulle påverka dina chanser att få exempelvis ett billån eller ett bolån i framtiden.

5. Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan UC beror på dina ekonomiska förutsättningar samt vilken långivare du vänder dig till. Många av de lånebolag som erbjuder lån utan UC låter dig låna upp till 50 000 kr utan att någon kreditupplysning från UC tas.

6. Hur kan jag få ett bättre kreditscore?

Du höjer din kreditvärdighet genom en högre inkomst och mindre skulder. Har du betalningsanmärkningar så kommer din kreditscore automatiskt att bli bättre när dessa försvinner från registret.

7. Vilka grundkrav gäller för lån utan UC och SMS-lån?

Grundkraven kan variera mellan olika långivare men sedvanliga grundkrav är följande:

  • Folkbokförd i Sverige
  • Någon form av taxerad inkomst
  • Mellan 18-20 år
  • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

8. Går det att låna utan UC trots betalningsanmärkningar?

Ja, faktum är att majoriteten av de lånebolag som erbjuder lån utan UC accepterar att en sökande har betalningsanmärkningar. Exempel på långivare som låter dig låna med betalningsanmärkningar är Ferratum, Merax, Daypay och Viaconto. Hur många betalningsanmärkningar som godkäns varierar. Men vissa långivare accepterar upp till sex betalningsanmärkningar. Det gäller dock att det är gamla anmärkningar så du får inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

9. Vilka uppgifter återfinns i en kreditupplysning?

I en kreditupplysning syns information om en persons taxerade inkomst, aktiva lån och krediter, kreditförfrågningar, betalningsanmärkningar, fastighetsinnehav samt folkbokföring.

10. Vad innebär det att låna med många förfrågningar?

Att låna med måna förfrågningar innebär att man ansöker om ett lån trots att det finns många kreditförfrågningar i ens register. En kreditförfrågan uppstår när du ansöker om ett lån där långivaren använder sig av UC. Banken kan således se om du ansökt om lån många gånger under den senaste perioden. Många förfrågningar anses ofta som ett tecken på att personen inte har särskilt bra koll på sin ekonomi.

11. Går det att få större lån utan UC?

De flesta lån utan UC har en lånesumma upp till 50 000 kr. Det finns dock ett fåtal långivare som låter dig låna upp till 300 000 kr utan UC. Ett sådant exempel är Wästgöta Finans.

12. Vad är en högkostnadskredit?

När du ansöker om ett lån utan UC eller ett SMS-lån så står det alltid att du bör vara medveten om att det handlar om en högkostnadskredit. En högkostnadskredit är en kredit med en effektiv ränta som når upp till referenräntan plus ytterligare 30 procentenheter. Under 2019 innebar detta en effektiv ränta på 30% eller mer. Vidare finns det ett kotsnadstak kopplat till en högkostnadskredit. Detta innebär att långivaren inte får ta ut mer kostnader för lånet än den totala summan av själva lånet. Slutligen får löptiden för en högkostnadskredit enbart förlängas en gång.

13. Går det att ta lån utan kreditupplysning?

Nej, det är inte möjligt att låna pengar utan kreditupplysning. Långivaren är enligt lag skyldig att ta en kreditupplysning på personen som ansöker om lån. Däremot kan långivaren välja att använda sig av alternativa kreditupplysningsföretag så som Bisnode, Creditsafe och Sergel.

14. Kan jag låna utan UC med BankID?

Ja, de flesta långivare låter dig identifiera dig samt skriva låneavtal med BankID eller annat e-ID.

15. Finns det SMS-lån utan ränta?

Några fåtal långivare erbjuder räntefria SMS-lån. Men då gäller det främst nya kunder som ansöker om ett SMS-lån som inte överstiger ett visst belopp. Tänk på att kostnader kan tillkomma.

16. Kan jag samla lån utan UC?

Att samla sina befintliga krediter och smålån i ett större lån utan UC är möjligt. Detta är dock inget vi rekommenderar då den effektiva räntan för lån utan UC är hög. Det är bättre att ansöka om ett större samlingslån istället. Då kan du samla befintliga SMS-lån, avbetalningar och lån utan UC i ett privatlån. På så sätt sänker du dina lånekostnader och får en lägre ränta.

17. Kan jag låna pengar som arbetslös?

Att låna pengar som arbetslös är inte enkelt men inte heller omöjligt. Några större privatlån är dessvärre inte möjligt att bli beviljad som arbetslös. Däremot har du chans att bli beviljad ett snabblån eller ett lån utan UC utan jobb. Ofta kräver långivaren då bara att du har någon form av deklarerad inkomst på runt 120 000 kr/år.

Källor:

www.uc.se

www.konsumentverket.se