Vår blogg om lån och ekonomi

Lån med Bisnode

30 jun 2021

lån med bisnodeOm du har många förfrågningar registrerade så vill du mest troligt inte öka på med ytterligare förfrågningar i din UC. Att ha en stor mängd förfrågningar kan ställa till det för dig när du vill ansöka om lån då det ger dig en låg kreditvärdighet och anses som något negativt ur bankens perspektiv. Då kan det vara ett bra alternativ att i stället ansöka om ett lån med Bisnode.

Om du exempelvis vill ansöka om ett bolån eller ett större blancolån så kan det bli väldigt svårt för dig att få ett lån beviljat om du har många förfrågningar hos UC. Att ha många förfrågningar anses ofta av bankerna som att din ekonomi inte är särskilt stabil eftersom du har ansökt om lån många gånger och om det är inom en kort period så ser det ännu sämre ut.

Av den anledningen så är det många som väljer att ansöka om lån med Bisnode istället för UC. Bisnode är ett av de främsta kreditupplysningsföretagen som används som alternativ till UC av många olika långivare och banker i Sverige idag. När du ansöker om ett lån hos en kreditgivare eller ett låneinstitut som använder sig av Bisnode så registreras ingen förfrågan hos UC och därmed undviker du att ditt kreditbetyg påverkas och att din kreditvärdighet sjunker.

Däremot kan andra långivare som använder sig av Bisnode se dina tidigare ansökningar. Om du vill undvika fler förfrågningar hos UC så rekommenderar vi att du tar en titt i listan nedan för att se alla lån med Bisnode och väljer någon av dem för att undvika att din kreditvärdighet försämras.

Jämför och hitta lån med Bisnode 2021

Innehåll

Kreditupplysning hos Bisnode

Oavsett vilken bank eller långivare du ansöker om lån hos så tar de en kreditupplysning på dig. Det finns en lag som säger att alla långivare är skyldiga att ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Detta oavsett om det gäller ett lån med Bisnode eller lån med Creditsafe. Detta för att kunna säkerställa att personen i fråga har kapacitet att kunna betala tillbaka lånet.

Skillnaden mellan de olika långivarna är dock att alla inte använder sig av UC, utan använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag så som Bisnode eller Creditsafe. Banker och företag kan hämta information om personer och andra företag hos Bisnode utan att detta påverkar kreditbetyget. Trots detta får långivaren nödvändig information och en bild över personen eller företagets ekonomiska situation.

För att kunna begära en kreditupplysning från Bisnode så krävs det att det finns ett rimligt skäl att göra så. Ett sådant skäl kan vara en låneansökan. En kreditupplysning som hämtas från Bisnode på en person kallas med andra ord för en personupplysning och ger den som tagit kreditupplysningen information för att kunna göra en korrekt och rättvis kreditbedömning om huruvida ett lån kan beviljas eller ej.

Några saker som finns i kreditupplysning när du ansöker om lån med Bisnode är exempelvis folkbokföringsuppgifter, inkomstuppgifter och betalningsförmåga. Denna information används sedan som grund för att göra en kreditbedömning och därefter ta ett beslut om ett lån kan beviljas eller inte till den sökande.

Bisnode kredit

Olika lån med Bisnode

När man talar om lån utan UC så syftar man oftast på snabblån och smslån. De aktörer som erbjuder sådana typer av lån eller andra mindre lån använder sig oftast inte av UC vid kreditupplysningar, men i stället av ett alternativt kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode.

När man ansöker om ett lån med Bisnode så är det oftast med anledning av att man inte vill att en förfrågan ska registreras hos UC. Då är det ett bra tillfälle att använda sig av en aktör som i stället tar sina kreditupplysningar via alternativa kreditupplysningsföretag.

De summor du kan låna med Bisnode när det handlar om ett snabblån eller sms lån varierar beroende på vilken långivare du ansöker hos. Normalt sett så ligger dessa typer av lån mellan 1000 kr – 50.000 kr. Något som är bra att veta om lån med Bisnode är att återbetalningstiden oftast är betydligt kortare än för ett privatlån och räntan är betydligt högre.

Det är inte ovanligt att ett snabblån med Bisnode har en ränta som ligger på 35-40%. Dock så får ingen långivare ta ut högre ränta än 40% då maxtaket ligger där. Om man har många förfrågningar hos UC och vill ansöka om ett mindre lån så kan man med fördel göra det hos en långivare som använder sig av Bisnode.

Fördelar med att låna med Bisnode

Om du inte vill att din UC påverkas negativt så är det en bra idé att ansöka om ett lån utan UC som istället använder sig av ett alternativt kreditupplysningsföretag som Bisnode. Då undviker du att ytterligare förfrågningar registreras hos UC och därmed påverkar ditt kreditbetyg.

Det finns många olika anledningar till varför man inte vill ta ett lån hos en aktör som tar UC. Men den främsta anledningen är att man gör det för den anonymiteten det innebär. Det är bara du själv och långivare som kan se att du har tagit ett lån när du lånar med Bisnode.

Om du i stället skulle ta ett lån som tar UC så kommer din ansökan att registreras i UC:s register och synas i 12 månader. Detta sker även om din låneansökan inte blir beviljad.

Detta är ett system som då andra långivare kommer att använda sig av om du ansöker om lån hos någon annan aktör. Har du många förfrågningar så kommer det att påverka ditt betyg negativt och göra det betydligt svårare för dig att bli beviljad lån.

Att ansöka om många lån under en kort period anses som ett tecken på en ostabil ekonomi och innebär hög risk från bankernas perspektiv och det kommer med största sannolikhet att ställa till det för dig när du ska ansöka om lån.

Var hämtar Bisnode informationen ifrån?

När du ansöker om ett lån med Bisnode så inhämtas information och data från olika källor. Nedan kan du se en lista på olika källor som din information kommer från.

 • Skatteverket
 • Kronofogden
 • Tingsrätten
 • Bank, kreditmarknadsbolag och kontokortsföretag
 • Statistiska centralbyrån (SCB)
 • Lantmäteriet

All information som inhämtas sparas hos Bisnode en viss tid innan den raderas. Uppgifter om betalningsanmärkningar finns kvar i tre år efter anmärkningen registrerades. Information om tidigare förfrågningar finns kvar i registret i ett år innan den tas bort.

olika lån med bisnode

Hur ansöker man om ett lån med Bisnode?

Att ansökan om ett lån med Bisnode fungerar på ungefär samma sätt som när du ansöker om ett lån med UC. Den stora skillnaden är att ingen kreditupplysning tas hos Upplysningscentralen. Detta är dock inget som påverkar ansökningsprocessen.

Börja med att hitta en bank eller en långivare där du vill ansöka om ett lån utan UC. När du har bestämt dig så börjar du med att ange vilket belopp du vill låna och väljer en återbetalningstid som passar dig. Om det handlar om ett större belopp som du vill låna så var noga med att ta en tillräckligt lång återbetalningstid så du kan vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

När du angett belopp du vill låna samt återbetalningstid så är det dags att fylla i låneformuläret med de uppgifter som långivaren efterfrågar. De uppgifter som vanligtvis efterfrågas är ditt namn, personnummer, folkbokföringsadress och telefonnummer.

Andra saker som du ska fylla i är dina inkomstuppgifter, boendekostnader och övriga utgifter ditt hushåll har. Du ska även fylla i hur många barn som bor på din adress samt om du är gift eller ensamstående.

Anledningen till att banken eller långivaren efterfrågar detta är för att de ska få en så bra bild som möjligt över din ekonomiska situation och din levnadssituation.

När allt som efterfrågas är ifyllt så avslutar du din ansökan genom att ta del av lånevillkoren och signerar sedan din låneansökan om lån med Bisnode med hjälp av BankID.

Oftast får du besked direkt på skärmen om din ansökan blivit beviljad eller om du har fått avslag. Det händer dock att det tar lite längre tid ibland. Om du inte får besked direkt så betyder det att din ansökan måste behandlas manuellt.

Några exempel på varför din ansökan om lån med Bisnode kanske måste hanteras manuellt kan vara för att du angett en annan inkomst än vad din senaste deklaration visar, eller att du har uppgett en annan adress än den du är folkbokförd på.

I de fall där ansökan kräver manuell granskning så får du i stället besked via e-post där det framgår om du blivit beviljad lån eller fått avslag. Om du får avslag på din ansökan så har du alltid enligt lag rätt att få reda på vad orsaken till det är.

Så i regler fungerar processen för ansökan likadant när du ansöker om lån med Bisnode som när du ansöker om ett lån som tar UC. Den stora skillnaden är att du slipper få en förfrågan registrerad hos UC som alla andra banker och långivare sedan kan ta del av om du behöver göra en ny låneansökan inom det närmaste året.

Lån med Creditsafe

29 jun 2021

Lån med CreditsafeCreditsafe är ett ledande företag inom kreditupplysningar som används av många banker och låneinstitut i Sverige och Norden. Om du har ansökt om lån utan UC tidigare så har du förmodligen hört talas om dem och då tagit ett lån med Creditsafe.

Creditsafe förser både företag, banker och olika låneinstitut med ekonomisk information om personer och företag. När man gör en låneansökan så registreras i vanliga fall en förfrågan hos UC (Upplysningscentralen), vilket kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Om man i stället ansöker om lån med Creditsafe hos en långivare som använder sig av just Creditsafe så registreras ingen förfrågan hos UC, istället är det då Creditsafe som tar kreditupplysningen vilket innebär att du på så sätt inte riskerar en lägre kreditvärdighet bara för att du ansöker om ett lån.

Creditsafe används av många mindre aktörer som erbjuder snabblån och i vissa fall blancolån och mindre privatlån. Nedan kan du se en lista över lån med Credtisafe. Ha i åtanke att majoriteten av dessa lån är snabblån och så kallade högkostnadskrediter med hög ränta.

Jämför lån med Creditsafe 2021

Innehåll

Var kan jag låna med Creditsafe?

De flesta som ansöker om lån utan UC gör det för att undvika att deras kreditbetyg påverkas negativt. Som vi nämnde tidigare så registreras en förfrågan varje gång du gör en låneansökan hos en bank som tar en kreditupplysning via Upplysningscentralen.

Om du vill undvika detta så är ett lån med Creditsafe ett bra alternativ. Att hitta en långivare som erbjuder lån utan UC är idag inte speciellt svårt då de flesta aktörerna som erbjuder snabblån eller smslån använder sig av Creditsafe i stället för UC.

Ett snabblån, smslån eller kontokredit är dock lån som är väldigt dyra att ta och har oftast en relativt kort återbetalningstid. Det är inte ovanligt att räntan ligger runt 35-40%. Dessa lån kallas för högkostnadskrediter. Därför är det viktigt att du verkligen ser till att du kan betala tillbaka lånet i tid för att undvika förseningsavgifter och eventuella betalningsanmärkningar.

Om du vill ansöka om ett privatlån eller ett större lån så är det dock inte lika vanligt att Creditsafe erbjuds, då är det i stället oftast UC som gäller, men det finns vissa långivare som erbjuder blancolån eller privatlån med Creditsafe också.

Vilka lån tar Creditsafe

Kreditupplysning via Creditsafe

Många som hör ordet ”lån utan UC” tror att det är ett lån där det inte tas någon kreditupplysning överhuvudtaget, så är dock inte fallet. Enligt lagen om lån och krediter så måste alla kreditgivare och banker ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Detta är dels för att få en bild över den sökandes ekonomi och historik men även för att kunna försäkra sig om att den som ansöker har förmågan att betala tillbaka lånet i tid.

Det finns något som kallas för god kreditsed och det innebär att man inte medvetet får förvärra någons ekonomiska situation genom att erbjuda lån om personen i fråga redan har en dålig ekonomi och ett nytt lån kan göra den sökandes situation värre.

Eftersom ett lån med UC kan försämra kreditbetyget så väljer många att istället vända sig till aktörer som använder sig av Creditsafe. Creditsafe erbjuder både kreditupplysningar på företag och privatpersoner.

Som privatperson kan du även beställa en kreditupplysning på dig själv från Creditsafe. Vill du inte påverka ditt kreditbetyg genom att få en förfrågan registrerad hos UC så rekommenderar vi att du ansöker om lån med Creditsafe istället. Något som är bra att veta är att långivare som inte använder UC ofta har en fast ränta istället för en individuell.

Krav för att låna pengar med Credtisafe

Grundkraven för att få låna pengra med Creditsafe  är i princip likadana oavsett vilket kreditupplysningsföretag det rör sig om. Om ingen UC tas så kommer en kreditupplysning fortfarande att göras hos ett alternativ företag som exempelvis Creditsafe.

En kreditupplysning är alltid ett krav för att du ska få låna pengar. Däremot så finns det inget som säger att man inte får bevilja ett lån till någon som har svag kreditvärdighet.

Här kan du se grundkraven för att få låna pengar med Creditsafe.

 • Du är myndig eller över 20 år
 • Du har en taxerad inkomst i Sverige
 • Inget skuldsaldo ska finnas hos Kronofogden
 • Du måste ha ett svenskt bankkonto
 • Vara svensk medborgare
 • Du har ett svenskregistrerat mobilnummer samt E-legitimation
 • Du måste bli godkänd vid en kreditprövning
 • Du har en mejladress

Kraven kan dock skilja sig en del beroende på vilken långivare man vänder sig till, men i regel är detta grundkraven som ställs på dig för att kunna låna pengar med Creditsafe. Det finns dock inga garantier för att du kommer att bli beviljad ett lån även om du uppfyller dessa krav då alla ansökningar behandlas och bedöms individuellt.

Låna pengar utan UC med många förfrågningar

Ibland kan det vara svårt att få lån om man har väldigt många förfrågningar hos UC eftersom många kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet.

Banker och andra långivare använder din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg som en grund och riktlinje när du ansöker om lån. Detta är för att de ska kunna se och bedöma dina förutsättningar att betala tillbaka lånet utan att det påverkar din ekonomiska situation negativt. Det innebär att många förfrågningar kan ge dig sämre förutsättningar att bli beviljad lån i framtiden.

Trots detta så kan det ju faktiskt vara så att man hamnar i en situation där man behöver låna pengar även när man har många förfrågningar. Men även om det blir svårare att ta ett låna med många förfrågningar så är det inte helt omöjligt.

Om du vill ta ett lån med Credtisafe men du vet med dig att du har många förfrågningar så är en del typer av lån uteslutna. Att bli beviljad ett bolån eller ett större privatlån är oftast väldigt svårt om du har många förfrågningar hos UC.

Låneföretag Creditsafe

Vilka lån tar Creditsafe?

Till skillnad från förr så finns det många olika långivare som erbjuder lån med Creditsafe. Det innebär dock inte att någon kreditupplysning inte tas alls, utan i stället att de använder sig av ett annat företag än just UC.

Creditsafe är ett av de vanligaste företagen som används av långivare och andra aktörer på den svenska marknaden.

När du ansöker om ett lån hos en aktör som använder sig av Creditsafe så behöver du inte oroa dig för att ditt kreditbetyg påverkas negativt som det gör när du ansöker om lån med UC. Nedan kommer vi att gå igenom lite kort vilka lån du kan ansöka om som oftast använder sig av Creditsafe.

Snabblån med Creditsafe

Snabblån är en benämning på små lån, ofta med kort återbetalningstid som innefattar SMS lån, meddelandelån och telefonlån.

Dessa lån är lån utan UC och så kallade högkostnadskrediter. Dessa lån har ofta väldigt hög ränta som ibland kan ligga runt 40%. Detta är också gränsen för den högsta räntan som får tas ut. 

Utöver att det går väldigt snabbt och smidigt att ansöka om ett snabblån med Creditsafe så väljer också många detta alternativet för att ingen UC tas och därmed riskerar man inte att påverka sitt kreditbetyg negativt.

I stället använder sig långivare som erbjuder snabblån av Creditsafe eller liknande företag när det tar kreditupplysningar.

Privatlån med Creditsafe

Ett blancolån, privatlån eller konsumtionslån har oftast som syfte att ge låntagaren möjlighet att konsumera pengarna på något.

I Sverige erbjuds i vissa fall blancolån av banker och kreditgivare till privatpersoner som har som avsikt att exempelvis köpa ny bil, renovera bostaden eller andra saker där ett snabblån inte räcker.

Räntan på blancolån är mycket lägre än för snabblån och andra högkostnadskrediter. Oftast sätts räntan individuellt baserat på låntagarens ekonomiska situation och historik men landar oftast mellan 3 – 12%. Det finns även långivare som erbjuder blancolån med högre och lägre ränta. 

Dock är det relativt sällsynt med långivare eller banker som erbjuder blancolån utan UC, men det finns. Ett exempel är Wästgöta Finans som inte tar någon kreditupplysning hos UC. Men i övrigt är det inte många banker som använder alternativa kreditupplysningsföretag för blancolån.

Fördelar med att låna pengar med Creditsafe

Även om det finns många fördelar med att låna pengar med Creditsafe så är den vanligaste anledningen att man inte vill påverka sitt kreditbetyg negativt.

Om någon tar en kreditupplysning på dig via UC så registreras din låneansökan med ansökt belopp varje gång en kreditupplysning görs. Denna data ligger sedan kvar i 12 månader och alla andra banker eller företag som gör en kreditupplysning på dig under den tiden kan se alla dina förfrågningar. Just därför är det fördelaktigt för dig att i stället vända dig till en kreditgivare som använder sig av Creditsafe i stället för UC. Därtill kan du låna med betalningsanmärkningar och låg inkomst om du väljer en långivare som använder sig av Creditsafe.

Fördelar med låneförmedlare

16 jun 2021

låneförmedlareOm ett lån utan UC inte räcker när du ska låna pengar så är ett blancolån ett bra alternativ. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet som du kan ansöka om oavsett vad du ska använda pengarna till. Till skillnad från lån utan UC och SMS lån så har du möjlighet att låna större summor när du ansöker om ett blancolån. Inte sällan erbjuder långivarna lånesummor mellan 10 000 kr och 600 000 kr. För de högsta beloppen krävs det en god ekonomi och stark återbetalningsförmåga.

Ska du ansöka om ett blancolån så kan det löna sig att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan låntagare och banker. Låneförmedlaren hjälper dig att förhandla om räntor och villkor samtidigt som banker och låneinstitut får konkurrera om dig som låntagare. I Sverige finns det idag flera olika låneförmedlare att vända sig till. Många av dessa lånförmedlare samarbetar med upp till 30 olika banker och långivare.

Öka dina chanser att få låna med låneförmedlare

Vänder du dig till en låneförmedlare när du ansöker om lån så ökar dina chanser att få lånet beviljat. Detta då din låneansökan går ut till flera olika banker och låneinstitut. Om du själv vänder dig till en specifik långivare så är det inte säkert att denna långivare anser att din återbetalningsförmåga är god nog. Det kan handla om att du vill låna med betalningsanmärkningar men att långivaren inte accepterar detta. Din låneansökan kommer då att bli nekad och du blir tvungen att vända dig till ett nytt låneinstitut. Detta gör att du samlar på dig förfrågningar i ditt UC register vilket automatiskt leder till en sämre kreditvärdighet.

Om du istället använder dig av en låneförmedlare så är chansen större att du matchas med en långivare vars kriterier stämmer överens med dina förutsättningar. Du kan dessutom få låneofferter från flera olika långivare vilket gör att du kan jämföra räntor och se vilket låneinsitut som erbjuder förmånligast lånevillkor.

Kostnadsfri tjänst som ger dig fördelar

Att använda sig av en låneförmedlare är helt kostnadsfritt. Du betalar alltså ingenting för att nyttja den tjänst som en låneförmedlare erbjuder. Inte heller behöver du oroa dig för något räntepålägg. Det vill säga, du kommer inte behöva betala extra ränta på lånet du tar bara för att du gått via en låneförmedlare. Snarare är det så att du kommer kunna få låna till en lägre ränta just för att du kan välja mellan flera olika långivare.

De som istället gör så att låneförmedlaren kan tjäna pengar och fortsätta erbjuda sin tjänst är bankerna och långivarna. Låneförmedlaren tar nämligen ut en förmedlningsavgift av banken när man förmedlar en ny kund. Detta är dock inget som kommer att påverka de låneofferter du får. Det är i slutändan du själv som jämför de olika erbjudandena och väljer vilken bank du ska använda dig av.

Jämför lån med låneförmedlare

Så jämför du lån med låneförmedlare

Vill du öka dina chanser att få ett lån med låg ränta och bra villkor ska du vända dig till en låneförmedlare. Bland de låneförmedlare som finns i Sverige är bland annat Lendo, Zmarta, Freedom Finance och Advisa populära. För att göra en låneansökan går du bara in på låneförmedlarens hemsida där ansökningsformuläret finns tillgängligt. Själva ansökningsprocessen skiljer sig inte från hur det fungerar att ansöka om lån hos en specifik långivare. Istället går förfarandet till vanligt genom att du fyller i önskat lånebelopp samt vilken löptid du önskar ha på lånet. Låneförmedlaren kommer då att redovisa en ungefärlig kostnad för att du ska få en uppskattning av vad lånet kan komma att kosta dig varje månad. Därefter kan du påbörja ansökan genom att fylla i person- och kontaktuppgifter samt svara på några frågor kring din ekonomi och boendesituation.

När du fyllt i all information som efterfrågas i låneansökan så identifierar du dig snabbt och säkert med BankID. Ansökan tar som max ett par minuter att genomföra. Därefter inhämtar låneförmedlaren en kreditupplysning. Kreditupplysningen samt låneansökan skickas sedan ut till alla banker och långivare som är anslutna till låneförmedlaren.

Varje samarbetspartner får sedan ett dygn på sig att återkomma med en låneoffert till dig. Du kan sedan i lugn och ro jämföra de erbjudanden som du fått in. Är det ett erbjudande du fastnar för så kan du välja detta och sedan signera skuldebrev. Pengarna betalas sedan ut till ditt angivna bankkonto inom 3-5 bankdagar.

Du behåller en god kreditvärdighet

En av de främsta fördelarna med att använda sig av en låneförmedlare är att du påverkar din kreditvärdighet så lite som möjligt. Skulle du exempelvis gå till flera olika banker och ansöka om lån så skulle du dra på dig flera förfrågningar. Detta innebär att du får många förfrågningar i din UC. Detta leder till en försämrad kreditvärdighet då banker ofta ser många förfrågningar som ett tecken på en oordnad ekonomi.

Genom att gå via en låneförmedlare får du bara en förfrågan i ditt register. Således kan du hålla din kreditvärdighet intakt. Detta kommer att gynna dig framöver om du exempelvis ska ansöka om ett större banklån eller ett bolån.